piątek, 14 września 2012

Chińskie pierożki

Jedno z moich ulubionych dań. Jak na pierogi uważam, że są proste i dość szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują z gotowym sosem chińskim słodko-kwaśnym, lub ostro-słodkim, takim czerwonym :) ale jak się takiego nie posiada to równie dobrze smakują polane np. jogurtem wymieszanym z curry i sosem sojowym. 

Ciasto:
mąka
ciepła, nawet bardzo ciepła woda
sól

Nie podaję dokładnych proporcji na ciasto, ponieważ zawsze robię je na oko. Daję tyle mąki ile potrzebuję, a później w miarę wyrabiania dodaję odpowiednią ilość wody, aby zagnieść elastyczne i dobre do rozwałkowania ciasto. Ciasto trzeba rozwałkować na placek i nożem wykrawać kwadraty. Nie muszą być idealne :)

Farsz:
pierś z kurczaka
marchewki
czosnek
olej
sos sojowy
curry
chili
mielony lub świeży imbir
sok z limonki

Tutaj także nie podaję dokładnych proporcji. Marchewki z kurczakiem musi być mniej więcej ilościowo pół na pół. Jeśli chodzi o mięso z kurczaka, to można kupić gotowe mielone, jednakże ja wolę kupić pierś i posiekać ją na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie trzeba zamarynować mięso, najlepiej na conajmniej 4-5 godzin. Marynata oczywiście ze składników podanych powyżej. Jak już mięso się zamarynuje, podsmażam je na patelni i ścieram na drobnej tarce marchewkę, aby dodać ją jak mięso będzie już delikatnie podsmażone. Mieszam cały farsz i gotowe. 

Lepienie pierożków polega na nałożeniu farszu na kwadraty i złożeniu je w małe sakiewki, na krzyż. Proste :) Cały bajer polega na ich gotowaniu. Na patelnię wlewam trochę oleju i jak się nagrzeje to układam pierożki (oczywiście dnem do dołu) :D aby je delikatnie podsmażyć. Następnie zalewam je do ok 3/4 wyskości gorącą wodą. Przykrywam patelnię pokrywką lub jak nie mam takiej dużej to folią aluminiową. Muszą się one gotować/parować ok 3 do max. 5 minut. Są lekko twarde i pyszne! Można je też ugotować na parze. Polecam, zróbcie koniecznie!

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam i polecam! Bardzo smaczne i sycące :)

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena