poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa krem z marchewki

Bardzo długo zbierałam się do tego, żeby zrobić krem marchewkowy. Nie wiem czemu, ale bałam się połączenia marchewki z imbirem. Uwielbiam imbir, uwielbiam marchew, ale te dwa składniki jakoś mi ze sobą nie grały. W sobotę, dzień po dniu marchewki, postanowiłam się jednak przełamać. I teraz żałuję tego strasznie, żałuję, że zrobiłam ten krem tak późno! Smak jest niesamowity, bardzo bogaty i taki, że nie można przestać jeść. Duża w tym zasługa imbiru i curry. Na wiosenną aurę jak znalazł!

Składniki (na 4 porcje):
  • 6 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2-3 cm świeżego imbiru
  • curry
  • ostra papryka
  • ok. 1-1,5 litra bulionu
  • sól
  • cukier
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa z oliwek lub masło
Marchewki obieramy, kroimi w kostkę. Cebulę też w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę lub masło. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir, curry i ostrą paprykę. Przyprawy na oko. Ja dodałam sporo ostrej papryki i zupa wyszła mi pikantna. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalewamy bulionem i dodajemy łyżeczkę cukru (dzięki temu marchewka szybciej się ugotuje). Gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soku z cytryny (dzięki temu marchewka zachowa piękny kolor). Całość miksujemy. Podajemy z odrobiną jogurtu i grzankami.

Zdjęcie nie powala, ale nie mogłam się doczekać aż ją zjem :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena