czwartek, 25 kwietnia 2013

Łaciata babka

Składniki:
250 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
sok z połowy cytryny
4 jajka
4 łyżki kakao
10 g proszku do pieczenia
pokrojona w kostkę tabliczka czekolady (opcjonalnie)

Mąkę trzeba przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawałkami czekolady oraz podzielić ją na dwie równe części. Do jednej dodać kakao. Białka ubić na pianę. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę także podzielić na połowy i wymieszać z mąką. Do wcześniej przygotowanej blaszki wlewać obie masy na przemian. Piec godzinę w 180*. Bardzo fajny i tradycyjny deser ;-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena