niedziela, 16 września 2012

Włoska pizza i ciasto marchewkowe

Weekend jest cudowny, bo mogę spokojnie oddać się mojej pasji i spędzić nieco więcej czasu w kuchni niż to robię w tygodniu. Tym razem wynikiem tego była pyszna pizza i ciasto marchewkowe, ze względu na dużą ilość marchewki z dziadkowego ogródka :)

Przepisów na ciasto na pizzę jest dużo. Wiele z nich wychodzi dobrych, jednak zawsze musimy czekać na ciasto aż wyrośnie, co zajmuje nieco więcej czasu. Ja podam przepis na pizzę, którą można śmiało robić w tygodniu, nawet po powrocie z pracy. Jest prosta i przede wszystkim szybka. Przepis podał Jamie Oliver w jednym ze swoich programów.



Ciasto na pizzę (składniki na 2 osoby lub jednego głodomora):
1 szklanka mąki pszennej
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka kukurydziana do podsypywania

Składniki zagniatamy w jednolite, elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wody. Ugniatamy z kulę. Podsypujemy mąką kukurydzianą i rozwałkowujemy na dość cienki placek. Piekarnik rozgrzewamy wcześniej do 220 stopni łącznie z blachą, którą trzymamy w środku. Gdy mamy przygotowany już spód na pizzę wyciągamy nagrzaną blachę, smarujemy ją olejem i kładziemy placek. Następnie własna inwencja i własne składniki i do piekarnika na ok. 15 minut. 
Ja tym razem zrobiłam pizzę z serem mozzarella, bazylią i oliwkami. Sos do pizzy robię zazwyczaj z łyżki przecieru pomidorowego, posiekanych pomidorów, łyżki oliwy i odrobiny soli i oregano. 


Jeśli chodzi zaś o ciasto marchewkowe to też jest ono bardzo proste i robi się je w godzinkę. Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak.



Ciasto marchewkowe:
2 szklanki startej marchewki
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki
3 jajka
0,5 szklanki cukru
4 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i wymieszać. Następnie dodać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać utartą na tarce marchewkę. Wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto i piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Ja polałam ciasto polewą czekoladową i podałam je z kulką śmietankowych lodów.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena