poniedziałek, 11 lutego 2013

Bułki do hamburgerów

Dziś przepis na mega pyszne bułki do hamburgerów. Odkąd go wypróbowałam już nigdy nie kupię gotowych bułek. Nadają się nie tylko do hamburgerów, pyszne są też po prostu na śniadanie czy kolację. Zrobienie ich może i zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, aż rozpływają się w ustach :) Najlepiej robić je na wieczór, bo ciasto musi leżeć w lodówce całą noc. 

Składniki: 

Zaczyn:
320 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
340 g letniego mleka

Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy lekko podgrzane mleko. Mieszamy i zakrywamy folią. Zostawiamy na conajmniej godzinę w temperaturze pokojowej, aż zaczyn podwoi swoją objętość. 

Ciasto:
215 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 żółtko
5 łyżek oleju

oraz:
1 białko do posmarowania bułek i sezam do ich posypania

Do zaczynu dodajemy mąkę i cukier, dobrze mieszamy. Następnie reszta składników i wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto musi być estastyczne i gładkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto i dzielimy na 12 kawałków, z których formujemy okrągłe bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uważając, żeby bułki się nie stykały, bo bardzo rosną. Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na ok. 2,5 godziny, aż podwoją swoją objętość. Jak urosną, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią. 


Przepis znalazłam na blogu http://mojepasjekrakow.blogspot.com/ - swoją drogą bardzo fajny blog, z którego często czerpię inspiracje.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena