niedziela, 3 lutego 2013

Faworki

Zbliża się dzień faworka i pączka, czyli Tłusty czwartek. Z tej okazji postanowiłam podzielić się moim przepisem na faworki, który wielokrotnie przetestowałam i zawsze byłam zadowolona z efektów.

Składniki:
300 g mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka spirytusu
sól

500 g smalcu do smażenia
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki należy wymieszać i zagnieść ciasto, następnie trzeba je wybić drewnianym wałkiem. Zbite ciasto musimy jak najcieniej rozwałkować i pokroić w paski. Każdy pasek należy przeciąć na środku i jeden jego koniec przeciągnąć przez dziurkę. Smalec trzeba najpierw rozgrzać, a żeby wiedzieć, że jest już gotowy wystarczy wrzucić kawałeczek ciasta i sprawdzić, czy się rumieni i wypływa. Faworki smażymy z dwóch stron na złoty kolor, wyciągamy na papier i po osuszeniu prószymy cukrem pudrem.

To moje zeszłoroczne faworki ;-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena