piątek, 18 stycznia 2013

Najlepsze ciasteczka na świecie

Masło orzechowe jest jednym z moich ulubionych dodatków. Uwielbiam jeść je na toście z dodatkiem plasterków banana, pycha! Mimo że jest ono mi tak drogie i wręcz szkoda mi go dodawać do wypieków, to już któryś raz zdobyłam się na to, żeby jednak się złamać i zrobić coś w roli głównej z masłem orzechowym.

Ciasteczka z masłem orzechowym, czyli najlepsze ciasteczka na świecie
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru*
1/2 szklanki masła orzechowego
1 jajko
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru waniliowego
tabliczka mlecznej czekolady

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem i masłem orzechowym na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą. Miksujemy lub ucieramy łyżką drewnianą. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę. Jeśli masa bardzo się klei podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy kuleczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Musimy pamiętać o zachowaniu odstępów, bo ciastka rosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok. 8-10 minut.

*cukier brązowy możemy zastąpić zwykłym, ale wtedy zmniejszmy jego ilość, ciasteczka wtedy wyjdą bardziej kruche niż miękkie.


Efekt był taki, że nawet Milka nie mogła się oprzeć :)




1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ostatnio zrobiłam podobne ciasteczka (i nie wiem jak Twoje, ale przypuszczam, że to zasługa masła orzechowego więc pewnie jest podobnie ;)) i odkryłam,że są to ciastka o idealnej konsystencji oraz perfekcyjnym słodko-słonym smaku:)

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena