niedziela, 16 grudnia 2012

(Przed)świąteczny piernik

Tak bardzo nie mogę doczekać się Świąt, że postanowiłam już w ten weekend upiec piernik i oczywiście go zjeść! Mega szybki w zrobieniu i bardzo, bardzo dobry. Nie przepadam za orzechami włoskimi i skórką pomarańczową w piernikach, więc dodałam swój własny, ulubiony dodatek, czyli suszone śliwki. Połączenie bardzo trafione. A poniżej przepis.




Piernik z suszoną śliwką.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • ok. 250 ml płynnego miodu
  • 125 ml stopionej margaryny
  • 125 ml mocnej kawy
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 rozgniecione goździki
  • 150 g suszonej śliwki
W misce utrzyj jajka z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawaj powoli roztopioną i ostudzoną margarynę, kawę i miód. W drugiej misce połącz mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i zmiksuj. Śliwki pokrój na kawałki i wmieszaj do piernikowej masy. Przełoż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st.

Na Święta jak znalazł :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena