sobota, 22 grudnia 2012

Przygotowania do świąt (część druga)

Od kilku(nastu) lat robię na święta kilka rodzajów ciasteczek. W tym roku ograniczyłam ich liczbę i przygotowałam trzy rodzaje ciastek oraz trufle.

Ciasteczka jakby kruche


Składniki:
3 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
100g cukru pudru
aromat waniliowy
250g masła 
400 g mąki

Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy surowe żółtko, cukier puder i aromat. Te składniki miksujemy na puszystą i jasną masę. Do masy dodajemy posiekane masło oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Ciasto trzeba rozwałkować dość cienko (ok. 3mm), następnie należy wyciąć kształty, ułożyć je na blasze i piec ok. 10-12 minut.

Pierniczki

Składniki:
1 szkl. brązowego cukru
3/4 szkl. miodu
5 dag masła
2 jaja
Mąka orzechowa: 
2 i 2/3 szkl. mąki
3/4 szkl. zmielonych orzechów laskowych
3/4 szkl. zmielonych migdałów
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mąki wymieszać. Masło ucieramy z miodem, cukrem i dodajemy pojedynczo jaja. Następnie dodajemy mąkę. Blaszkę wykładamy pergaminem. Mokrymi rękami z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy przed ułożeniem na blaszce. Pieczemy 15 minut w temp. 180*C.

Rożki migdałowe


Składniki:
25 dag mąki 
18 dag masła
7 dag cukru
1 jajo
1 cukier wanilinowy
10 dag zmielonych migdałów
szczypta soli

Do mąki dodajemy posiekane masło, sól, cukier, cukier wanilinowy, migdały i jajko. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na 60 minut. Następnie z kawałków wielkości orzecha włoskiego formujemy zaokrąglone wałeczki. Wykładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 12-15 minut w temp. 220*C.

Trufle



Składniki:
10 herbatników
1 tabliczka czekolady
garść zmielonych orzechów laskowych
garść zmielonych migdałów
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka alkoholu
garść wiórek kokosowych

Herbatniki kruszymy, czekoladę roztapiamy i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i chowamy na 30 minut do lodówki. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Porcje są dokładnie takie, jakie widać na zdjęciach. Przepisy są sprawdzone, także je polecam ;)





1 komentarze:

Kasia pisze...

jakie śliczne rożki! :)

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena