niedziela, 5 sierpnia 2012

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Zgodnie z zapowiedzią wrzucam przepis na chleb, bo wyszedł pyszny!

Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej (typ 620)
  • 320 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (+ garść do posypania)
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Mąkę trzeba przesiać, a następnie należy dodać wszystkie składniki. Ja najpierw dodałam wszystko, co sypkie i dokładnie wymieszałam, a potem wlałam wodę i oliwę. Ciasto trzeba wyrobić aż uzyska gładką konsystencję i będzie samo odchodziło od rąk. Kiedy będzie odpowiednio gładkie przekładamy je do formy (wąskiej i długiej na 24 cm), przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny. 



Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 210 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie, posypujemy po wierzchu resztą słonecznika i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.Wyciągamy, gdy jest rumiane a w kuchni pięknie pachnie :))


2 komentarze:

Kasia pisze...

mega! na pewno smaczny!

Danusia pisze...

Wygląda bardzo smacznie:)mniam!:)

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena