Zgodnie z zapowiedzią wrzucam przepis na chleb, bo wyszedł pyszny!
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej (typ 620)
- 320 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki ziaren słonecznika (+ garść do posypania)
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mąkę trzeba przesiać, a następnie należy dodać wszystkie składniki. Ja najpierw dodałam wszystko, co sypkie i dokładnie wymieszałam, a potem wlałam wodę i oliwę. Ciasto trzeba wyrobić aż uzyska gładką konsystencję i będzie samo odchodziło od rąk. Kiedy będzie odpowiednio gładkie przekładamy je do formy (wąskiej i długiej na 24 cm), przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny.
Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 210 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie, posypujemy po wierzchu resztą słonecznika i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.Wyciągamy, gdy jest rumiane a w kuchni pięknie pachnie :))
2 komentarze:
mega! na pewno smaczny!
Wygląda bardzo smacznie:)mniam!:)
Prześlij komentarz