wtorek, 7 sierpnia 2012

Lody czekoladowo-miodowe

Lody były już robione jakiś czas temu, ale są tak pyszne, że chyba powtórzę je znów niedługo. Ale może tym razem z brzoskwiniami :) są one o tyle proste, że nie trzeba ich robić w maszynce do lodów.

Lody czekoladowo-miodowe (przepis na 4 porcje)

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • truskawki lub inne owoce do przybrania


Mleko wlej do garnka, dodaj połamaną czekoladę i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Jedną łyżkę cukru odłóż a resztę utrzyj z żółtkami. Stopniowo dolej do żółtek przestudzoną masę czekoladową, cały czas ubijaj. Przełóż do czystego garnka i gotuj, aż masa stanie się gładka i zgęstnieje. Zdejmij z ognia i całkowicie wystudź. Następnie przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Ubij białka z łyżką odłożonego wcześniej cukru i szczyptą soli. Z lodówki wyjmij czekoladową masję, dolej do niej miód i ubite białka i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do czterech małych kokilek lub miseczek. Spód można wyłożyć małymi marshmalkami lub ciasteczkami. Włóż do zamrażarnika na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem wyłóż lody z miseczek i udekoruj owocami, w tym wypadku truskawkami. 


Może i wykonanie tych lodów trochę trwa, ale smak wynagradza wszystko :)



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

są mniej słodkie od tych piankowych?

Kasia pisze...

no, raczej tak. można w ogóle mniej miodu dać to będą jeszcze bardziej mniej słodkie ;p

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena