czwartek, 23 sierpnia 2012

Muffiny z kremem miętowym

M. pytałaś ostatnio o mufiiny z nadzieniem i tym samym zrobiłaś mi smaka na takie cudo. Mając niecałe 45 minut wolnego przed pracą zabrałam się do zrobienia mega szybkiego deseru. Co prawda nadziewałam muffiny dopiero później, ale samo ich upieczenie i przygotowanie zajmuje ok. pół godziny, a późniejsze ozdobienie i nadzianie to zaledwie kwestia 15 minut. A więc deser szybki, ładny i smaczny. W oryginale na zdjęciu muffiny pięknie udekorowane były zielonym kremem. Jakim cudem krem był zielony? Nie wiem. Za pewne w książce wszystko ładnie musi wyglądać i kusić, więc dodano jakiegoś barwnika. Mój krem wyszedł jasny, ale za to pyszny :)



Składniki (na 12 sztuk):
275 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 jajko
100 g cukru
80 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego 
100 ml mleka
Nadzienie:
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 fix do bitej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1/2 pęczka świeżej mięty

Najpierw zajmujemy się suchymi składnikami. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przesianym kakao. Jajko rozmącić i wymieszać z  cukrem, olejem, jogurtem i mlekiem. Następnie dodać płynne składniki do suchych. Blachę na muffiny wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mufiiny całkowicie ostudzić. Aby zrobić krem należy ubić kremówkę z fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Miętę drobno posiekać i dodać do bitej śmietany. Wszystko wymieszać. Muffiny przekroić na pół i napełnić kremem. Można ładnie ozdobić wierzch, bądź tak nieporadnie jak ja :) Aby krem nabrał zielonego koloru można dodać trochę likeru miętowego. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

© 2011 spotkajmy się w kuchni, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena